Νέα Μονή ,μοναστήρι αναγνωρισμένο απο την UNESCO Nea Moni monastery, recognised by UNESCOΧιώτικες τουλίπες ''λαλάδες'' Local Chian tulips named ''lalades''Περίπατοι στη Χίο Chios trailsΜαστιχόδεντρο στη νότια Χίο Mastic tree in the south of ChiosΚολοκυθανθοί : χιώτικη παραδοσιακή συνταγή Kolokithoanthe : local traditional recipeΓλυκό του κουταλιού νεράτζι Homemade traditional “spoon desserts” with syrup : citrus fruit bitter orange

Εμπειρίες που αξίζει να βιώσει ο επισκέπτης ερχόμενος στην Χίο


  Η Χίος είναι ένα αυθεντικό πλούσιο σε παραδόσεις νησί, ανέπαφη από τον μαζικό τουρισμό, όπου όσοι αγαπούν την Ελλάδα μπορούν να βιώσουν την αυθεντική ελληνική «φιλοξενία», τα ήθη και τα έθιμα, ενώ παράλληλα μπορούν να απολαύσουν την άθικτη φύση της σε όλο της το μεγαλείο!

  Το νησί της Χίου έχει ένα φημισμένο ιστορικό παρελθόν και αυτό είναι φανερό από τα μεσαιωνικά χωριά της, τις ιστορικές τοποθεσίες της -τις βυζαντινές εκκλησίες και τα μουσεία της- όπου παντού παρουσιάζονται στοιχεία κάποιων αξιοσημείωτων πολιτισμών- ο Αρχαιοελληνικός, ο Ρωμαϊκός, ο Βυζαντινός, ο Γενοβέζικος και ο Οθωμανικός – που αξίζει κανείς να τα αντικρίσει.

  Στο νησί της Χίου, μπορεί να ανακαλύψει ο επισκέπτης συναρπαστικά τοπία με πλούσια και ποικιλόμορφη χλωρίδα καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Το προτεινόμενο διάστημα που αξίζει να επισκεφθεί κάποιος την Χίο είναι μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου, όπου οι λόφοι, οι πεδιάδες και οι πλαγιές γεμίζουν χρώματα και ευωδιές από τις τουλίπες, τα κυκλάμινα και τα πολυάριθμα είδη από άγριες ορχιδέες.

  Η Χίος είναι ιδανική για τους πεζοπόρους, αφού υπάρχουν πολυάριθμα φυσικά και τεχνητά μονοπάτια  ή αλλιώς «καλντερίμια», τα οποία βρίσκονται σε πολλά τμήματα του νησιού -κυρίως στο ορεινό βόρειο και κεντρικό κομμάτι – τα οποία ο πεζοπόρος αξίζει να ανακαλύψει. 

  Για όσους είναι λάτρεις της φύσης, η Χίος αποτελεί θαυμάσιο προορισμό αφού υπάρχουν σε αυτό ποικιλόμορφα τοπία, κυρίως ορεινά στα βόρεια του νησιού αλλά και με μικρούς λοφίσκους και πεδιάδες στα νότια. Η χλωρίδα της παρομοίως έχει μια ποικιλότητα, το βόρειο τμήμα της αποτελείται από πυκνοφυτεμένα πεύκα και συνάμα βραχώδη βουνά, ενώ στο νότιο τμήμα του νησιού βρίσκονται μεγάλες εκτάσεις εσπεριδοειδών και μαστιχόδεντρων (η μαστίχα αποτελούσε το κύριο εξαγώγιμο προϊόν κατά την διάρκεια των μεσαιωνικών χρόνων). Στο νησί της Χίου υπάρχουν επίσης μερικοί φυσικοί θησαυροί όπως σπήλαια, σπηλιές και ιαματικές πηγές.

  Η Χίος είναι ένας γαστρονομικός θησαυρός για τους γνώστες της ποιοτικής διατροφής- εκτός από το μοναδικό προνόμιο παραγωγής της φυσικής μαστίχας Χίου, είναι γνωστή για τα περιβόλια εσπεριδοειδών της και έχει μια μακροχρόνια παράδοση στα σπιτικά γλυκά του κουταλιού (φρούτα διατηρημένα σε σιρόπι και μαρμελάδες), το ούζο και τη σούμα των τοπικών παραγωγών αναγνωρισμένης ποιότητας καθώς και το τοπικό κρασί που παράγεται βάσει αρχαίων συνταγών και πρακτικών. Επιπλέον, η τοπική κουζίνα της Χίου είναι τόσο απλή και απολαυστική που αξίζει να ανακαλύψετε τις γεύσεις της.